Další důvod, proč zahodit cigarety: Časté kouření může vést ke ztrátě sluchu

Není žádným tajemstvím, že kouření lidskému organismu způsobuje celou řadu problémů. Jejich výčet se však možná brzy rozšíří o poměrně překvapivou položku – ztrátu sluchu. Spojitost mezi těmito dvěma věcmi odhalila nová japonská studie, během níž byl po dobu až 8 let sledován zdravotní stav 50 195 lidí.

Odborníci zjistili, že nadšení konzumenti cigaret mají až o 70 % vyšší pravděpodobnost ztráty sluchu ve srovnání s těmi, kteří nikdy nekouřili. Při výzkumu samořejmě byly zohledňovány i další důležité faktory (například vysoký index tělesné hmotnosti či cukrovka).

„Čím více kouříte, tím větší je riziko ztráty sluchu,“ řekl Huanhuan Hu z National Centre for Global Health and Medicine v rozhovoru pro agenturu Reuters. „Protože riziko stoupá s počtem denně vykouřených cigaret, pokud s tímto zlozvykem nelze skoncovat úplně, lidé by se alespoň měli snažit kouřit co možná nejméně.“

Jedinci kouřící 10 cigaret denně měli o 40 % vyšší pravděpodobnost ztráty schopnosti slyšet vysokofrekvenční zvuky a o 10 % vyšší pravděpodobnost ztráty schopnosti slyšet nízkofrekvenční zvuky. Při 11-20 cigaretách už se tato čísla zvýšily na 60 % a 20 % a při více než 20 cigaretách na 70 % a 40 %.

Dotyčná studie samozřejmě má určité omezení. Subjekty své kuřácké návyky uváděly samy (nešlo tedy o nezávislé monitorování) a v některých případech nebyly dostupné informace o úrovních hluku na jejich pracovištích. Na druhé straně, zkoumaný vzorek byl opravdu velký. Podle vědců tak výsledky minimálně „naznačují, že kouření může být kauzálním faktorem pro ztrátu sluchu“.

Nejzajímavější ovšem je, že nikdo zatím nedokáže objasnit důvod. Jednou z možných příčin by mohlo být poškození vnitřního ucha toxiny v cigaretovém kouři. Alternativní vysvětlení se pak opírá o způsob, jakým nikotin a oxid uhličitý snižují hladinu kyslíku v krvi.

Diskuze (10) Další článek: Jaká je struktura internetu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,