Další důkaz, že odpůrci očkování hazardují se zdravím svých dětí

Odpůrců očkování v posledních letech značně přibylo. Do určité míry za to může studie bývalého lékaře Andrewa Wakefielda z roku 1998, která zdánlivě prokázala souvislost mezi vakcínami a autismem. Problém spočívá v tom, že přestože Wakefield podváděl (a později za to byl potrestán), řada jedinců jeho tvrzením stále věří.

Jak ale prokázal nejnovější výzkum, tento iracionální přístup se jim může krutě vymstít. Odborníci totiž zjistili, že ze všech Američanů, kteří v letech 2001 až 2015 onemocněli spalničkami, bylo cca 70 %… neočkovaných.

Incidence spalniček je v USA poměrně nízká, ale průběžně roste. Zatímco v roce 2001 na milion obyvatel připadalo 0,28 případů, o 14 let později už to bylo 0,56 případů.

Ve výše zmíněném časovém rozpětí bylo Američany nahlášeno 1789 případů spalniček, přičemž 1243 z nich se týkalo neočkovaných jedinců. To odpovídá 69,5 %. U dalších 17,75 % (v případě věkové kategorie do 30 let) byl stav očkovanosti neznámý.

Podle Centers for Disease Control je přitom evidentní, že vakcinace riziko onemocnění spalničkami znatelně snižuje.

„Klesající incidence s věkem, vysoký podíl neočkovaných případů a pokles podílu očkovaných případů navzdory zvýšenému výskytu… to všechno naznačuje, že hlavním hnacím motorem přenosu spalniček může být spíše zanedbání očkování, než jeho neúčinnost,“ uvedli výzkumníci.

Zdroj: The JAMA Network

Diskuze (275) Další článek: Top 5: největší nákupy IT firem, které téměř nikdo nečekal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,