Co mohou USA poslat Japonsku a Jižní Koreji proti Kimovi?

  • Donald Trump nedávno zatweetoval, že USA nabídnou Japonsku a Jižní Koreji podstatně větší množství výzbroje
  • Postavit nové lodě, letadla nebo rakety ale zabere hodně dlouhou dobu
  • Pokud to USA myslí s pomocí vážně, tak Američané zřejmě sáhnou do vlastních zásob

Americký prezident Donald Trump nedávno v reakci na neustávající pokusné atomové exploze a raketové testy Severní Koreje zatweetoval, že USA nabídnou Japonsku a Jižní Koreji podstatně větší množství vysoce sofistikované výzbroje. Bílý dům to sice neupřesnil, ale má se za to, že jde o snahy zvýšit odstrašení Severní Koreje.

Postavit nové lodě, letadla nebo rakety ale zabere hodně dlouhou dobu. Pokud to USA myslí s pomocí vážně, tak Američané zřejmě sáhnou do vlastních zásob a poskytnou z nich výzbroj, která by mohla okamžitě přispět k odrazení Severní Koreje od válečného pokušení. O co by mohlo jít?

Protiraketová obrana

Tokio plánuje pro rok 2018 zásadní vylepšení své stávající protiraketové obrany. Mělo by jít o antirakety Standard Missile-3 Block 2A, antirakety PAC-3 MSE, a také o radary protivzdušné a protiraketové obrany. Nejvýznamnější nepochybně bude instalace systému Aegis Ashore, což je pozemní nemobilní varianta obranného systému Aegis, který používají mnohé lodě U. S. Navy, Japonska i Jižní Koreje.

Pokud k tomu dojde, tak půjde o teprve druhou instalaci tohoto systému. První Aegis Ashore je v Rumunsku. Tokio zároveň kupuje obranný raketový systém THAAD. Jak Japonsko, tak i Jižní Korea v tuto chvíli již vlastní americké obranné raketové systémy Patriot.

Rakety

Prezident Trump před pár dny rovněž prohlásil, že umožní Jižní Koreji navýšit kapacity jejich raket. Jde o to, že smlouva mezi USA a Jižní Koreou z roku 2012 omezuje dolet jihokorejských raket na 800 kilometrů a hmotnost jejich hlavic na 500 kilogramů. Soul teď bude moci vlastnit rakety s hlavicemi o hmotnosti až 1 tunu, což podstatně zvýší jejich ničivou sílu.

Spojené státy rovněž mohou přesunout do horké oblasti Korejského poloostrova své velmi účinné rakety a bomby. To by mohlo být vcelku rychle. Problém je v tom, že americké sklady munice v zámoří po několika letech intenzivní vojenské kampaně proti „islámskému státu“ v Iráku a v Sýrii nejsou právě přeplněné.

Letouny

Jižní Korea i Japonsko kupují od Spojených států bojové letouny programu Joint Strike Fighter Lockheed Martin F-35 Lightning II. Jižní Korea jich chce 40 a první by měl dorazit příští rok. Japonsko jich kupuje 42.

Obě země také kupují americké sofistikované průzkumné drony Global Hawk. Další možností by byly nové výkonnější a rychlejší průzkumné drony General Atomics Avenger.

Taktické jaderné zbraně

Drsným řešením by mohlo být vyzbrojení Jižní Koreje taktickými jadernými zbraněmi. To jsou atomové bomby malé ráže, které mohou odpalovat dělostřelecké raketové systémy, jako byl například systém MGR-3 Little John z padesátých a šedesátých let minulého století.

V tuto chvíli nejsou na území Jižní Koreje žádné jaderné zbraně. Americká armáda je všechny stáhla během devadesátých let.

Zdroj: Defense One

Podívejte se na záznam testu Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3):

Diskuze (3) Další článek: Apple nevymýšlel hlouposti, v iPhonech vsadil na ověřený dobíjecí standard Qi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,