Čistě ženský výstup do otevřeného vesmíru se musel zrušit. Astronautka se nevešla do skafandru

Měl to být historický okamžik, kdy do volného kosmického prostoru vystoupí jen dvě ženy. Christina Kochová a Anne McClainová se však na vesmírnou procházku nakonec nevydají. Důvodem je především fakt, že se pro ně na Mezinárodní vesmírné stanici nenašly padnoucí skafandry.

K pozoruhodné a z laického pohledu možná nepochopitelné situaci nedošlo z důvodu, že by astronautka přibrala, nebo by jí vzali špatně míry. Ve stavu beztíže se totiž těla astronautů v kloubech protahují a nedá se přesně stanovit, o kolik a za jak dlouhou dobu.

McClainová uvedla, že se její tělo protáhlo při pobytu na ISS o 6 cm. Z toho důvodu se proto již optimálně nevejde do původně skafandru, který jí byl původně určen a ve kterém už dříve jeden výstup do volného prostoru absolvovala. Ideálně by jí padl ten pro kolegyni Kochovou, ale v takové velikosti je na ISS skafandr bohužel jen jeden.

Ženská dvojice měla pokračovat ve výměně baterií, ale práci nyní bude muset dokončit složený tým. Muž a žena ve dvojici už není nic tak neobvyklého, statisticky pak výstupům do volného prostoru vévodí pochopitelně ryze mužské dvojice. Premiéra čistě ženského páru v kosmickém prostoru se tak uskuteční jindy.

Zdroj: NASA

Diskuze (44) Další článek: V Mapách Googlu můžete zadávat veřejné akce a události. Zatím to ale nefunguje všem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,