Čína připravuje největší experiment s umělým deštěm na světě

Čína chystá největší pokus s umělým deštěm na světě. Jeho cílem je zvýšit množství srážek nad Tibetskou náhorní plošinou, resp. prostorem o rozloze přibližně 1,6 milionu čtverečních kilometrů.

„Změna počasí v Tibetu představuje kritickou inovaci k řešení problému s nedostatkem vody v Číně,“ uvedl prezident China Aerospace Science and Technology Corporation, Lei Fanpei. „To významně přispěje nejen k rozvoji Číny a světové prosperitě, ale i k blahu celé lidské rasy.“

Tzv. projekt Sky River byl připraven odborníky z Univerzity Čching-chua. Podle dostupných informací bude spoléhat na techniku známou jako osevání mraků (cloud seeding). Ta zjednodušeně řečeno spočívá v tom, že letadla či rakety rozprašují do oblak jodid stříbrný, jehož částice plní úlohu kondenzačních jader – vysrážejí se na nich ledové krystalky a ty následně prší na zem.

V tomto konkrétním případě však částice jodidu stříbrného budou produkovat speciální „kotle“ spalující tuhá paliva a o jejich transport do atmosféry se postará vítr.

„Na vysokohorských svazích v Tibetu, Sin-ťiangu a dalších lokalitách bylo pro experimentální použití zatím nasazeno 500 kotlů. Data, která jsme shromáždili, ukazují velmi slibné výsledky,“ uvedl jeden člen realizačního týmu.

Zatím není jasné, kdy přesně bude Sky River zahájen. Už nyní však vzbuzuje polemiky – například proto, že takto masivní osévání mraků může ovlivnit počasí i někde úplně jinde. Podle Janose Pasztora z Carnegie Climate Geoengineering Governance Initiative by pak tyto oblasti byly „okradeny“ o srážky, které by v nich jinak spadly.

Foto: Kevin Dooley, CC BY 2.0

Nakupování z Číny a jinde ze zahraničí: Co obnáší objednávka z e-shopu mimo Česko

Diskuze (16) Další článek: Nabídkové agregátory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,