Chcete zhubnout? Těstoviny vám s tím sice pomohou, ale zázraky od nich rozhodně nečekejte

Jaká jídla a nápoje usnadňují hubnutí? Tak třeba čokoláda, červené víno… nebo těstoviny. Tedy minimálně podle článků zveřejňovaných v různých lifestylových magazínech. Co o tom ale soudí vědci?

Odborníci z University of Toronto se zaměřili na tvrzení týkající se těstovin a provedli metaanalýzu jiných randomizovaných studií. Nakonec dospěli k tomu, že dotyčné výrobky „v kontextu diet s nízkým glykemickým indexem významně snižovaly tělesnou hmotnost a BMI (ve srovnání s dietami s vyšším glykemickým indexem)“.

Nu, to zní rozhodně dobře, že? Ale ne tak rychle. Podobné věci totiž obvykle mají své háčky – a ani toto zjištění není žádnou výjimkou.

Za prvé – řeč je o dietách s nízkým glykemickým indexem. To v praxi znamená zhruba tolik, že konzumujete velmi malé množství těstovin (v průměru dvě misky týdně) a měli byte se vyhýbat většině potravin s vysokým obsahem cukru. Tímto se omlouváme již zmíněné čokoládě.

Za druhé, jedinci, kteří takovou dietu drželi, po cca 12 týdnech shodili v průměru „úžasných“ 638 gramů. Jinak řečeno, těstoviny jsou bezpochyby fajn, ale nemá smysl přisuzovat jim nějaké magické vlastnosti.

„Dobré výsledky se dostaví, když se naučíte jíst své oblíbené pokrmy způsobem, který vám pomůže udržet si zdravou váhu – nikoliv tím, že se budete deprivovat a mít pocit, jako byste byli na dietě,“ komentovala to dietetička Heather Mangieri.

Diskuze (12) Další článek: Applu se podařilo přebrat Googlu šéfa AI a vyhledávání. Bude se snažit zlepšit Siri

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,