Čas trávený před obrazovkami doslova mění mozky dětí

Dnešní děti se bez iPadů, iPhonů, televizí a počítačů už v podstatě nedokážou zabavit. A nový výzkum naznačuje, že to doslova ovlivňuje strukturu jejich mozků.

Z prvních výsledků studie provedené odborníky z National Institute of Health (NIH) plyne, že skenování mozků u cca 4500 dětí odhalilo „různé vzorce“ lišící se v závislosti na počtu hodin trávených před obrazovkou.

Tato studie trvala 10 let a zúčastnilo se jí více než 11 000 devíti a desetiletých dětí z 21 zemí světa. Zatím je sice zpracovaná jen část získaných dat, avšak doposud zjištěné rozdíly v mozcích jedinců, kteří běžně používají smartphony atd. jsou podle Dr. Gayi Dowling „velmi významné“.

Zcela konkrétně u těchto dětí došlo ke ztenčení cortexu, tedy vnější vrstvy nervové tkáně, která hraje významnou roli v myšlení, paměti, duševních schopnostech atd.

Gaya připouští, že momentálně ještě nelze jednoznačně říct, zda jde o škodlivou věc. Na druhé straně, minimálně dvě hodiny u obrazovek denně prokazatelně stačily ze zhoršení skóre v jazykových i jiných testech.

Vědci doufají, že tento ambiciózní badatelský projekt jim nakonec poskytne i přesvědčivou odpověď na otázku, do jaké míry se dá na displejích vypěstovat závislost. Na finální závěry si však ještě chvíli budeme muset počkat.

Diskuze (21) Další článek: Další střet s e-governmentem: Proboha, ať zde nikdo nezavádí elektronické volby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,