Brána do tmy: Olympijský pavilon Hyundaie je aktuálně nejčernější budovou na světě

Další zimní olympijské hry jsou tady a v Pchjongčchangu bude k vidění spousta zajímavých věcí. Mj. i pavilon společnosti Hyundai, který k příležitosti největšího sportovního svátku navrhl architekt Asif Khan.

A čím je vlastně tato 10 metrů vysoká a 35 metrů dlouhá stavba tak mimořádná? Byla nabarvena jedním z nejčernějších pigmentů, které kdy byly vynalezeny - Vantablackem VBx 2. Díky tomu absorbuje 99 % veškerého viditelného světla.

Původní barva Vantablack byla vytvořen z milionů vertikálně uspořádaných uhlíkových nanotrubiček, z nichž každá má průměr asi 20 nanometrů a délku 14 až 50 mikronů. Díky tomu dokáže absorbovat 99,6 % veškerého viditelného, infračerveného i ultrafialového světla. Aplikovat ji na nějaký povrch je však opravdu náročné.

Tvůrce Vantablacku – Surrey NanoSystems – nicméně později vyvinul i verzi, která sice absorbuje pouze viditelné světlo, ale na zvolený objekt ji lze jednoduše nastříkat. Následovaly další barvy vhodné pro komerční využití, jež už nebyly založeny na nanotrubičkách. A jednou z nich je právě Vantablack VBx 2.

„Zdálky tato struktura vypadá jako okno, kterým lze nahlédnout do hlubin vesmíru,“ uvedl Khan. „Když do budovy vstupujete, máte pocit jako byste byli pohlcováni oblakem temnoty.“

Interiér už ovšem působí úplně jinak. Po zářivě bílém Corianu (umělý kámen) zde proudí 25 000 vodních kapek za minutu. Ve středu se nachází malé jezírko, které se opakovaně napouští a vypouští. Vysvětlení tohoto kontrastu je jednoduché: Hyundai – která mj. vyrábí vodíkové palivové články – si přála, aby jedna část pavilonu odkazovala na vodík ve hvězdách a druhá na tentýž prvek ve vodě.

Foto: Hyundai

Diskuze (1) Další článek: Google: Webmasteři, do léta přejděte na HTTPS, nebo vaše weby označíme jako nebezpečné!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,