Bezdrátová umělá srdeční pumpa by mohla zachránit tisíce životů

Pokud jste někdy viděli někoho s umělou srdeční pumpu typu VAD (Ventricular Assist Device), jistě jste si všimli i kabelu, který prochází otvorem v těle a spojuje vlastní pumpu s řídící jednotkou a baterií. Toto řešení je nejen nepohodlné, ale navíc značně zvyšuje pravděpodobnost vzniku infekce.

Australští vědci proto pracují na vývoji systému, který by mohl VADy napájet bezdrátově – a zachránit tak tisíce lidských životů.

„K mnoha úmrtím dochází v důsledku infekce, protože problém s VADy spočívá v tom, že jsou napájeny kabelem, jenž vede skrz kůži z externí baterie, která je uložena v pouzdře, k VADu implantovanému do srdce,“ vysvětlil inženýr Mahinda Vilathgamuwa z Queensland University of Technology.

Součástí dotyčného systému je lehká měděná cívka, která by se voperovala do těla a napájela pumpu. Vysílač a baterii by pacienti mohli nosit třeba v náprsní kapse – hlavní je, že by nebyl zapotřebí žádný kabel.

„Námi vyvíjený systém v testování dosáhl 94% efektivity při napájení komerční srdeční pumpy, aniž by bylo nutné dělat v kůži otvor pro kabel," uvedl další člen výzkumného týmu, Prasad Jayathurathnage.

„Nyní budeme provádět další laboratorní testy a zavedeme nový systém frekvenčního ladění, který zlepší výkon za dynamických provozních podmínek," dodal.

Zdroj: Queensland University of Technology

Diskuze (5) Další článek: Samsung předvedl displeje budoucnosti: natahovací OLED, maličký 4K a bezbrýlový 3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,