Austrálie možná brzy vymýtí rakovinu děložního hrdla

International Papillomavirus Society oznámila, že Austrálie se možná stane první zemí, která vymýtí rakovinu cervixu, tedy děložního hrdla. Pokud k tomu skutečně dojde, půjde o důsledek bezplatné distribuce vakcíny proti lidskému papilomaviru (HPV) do škol. Právě infekce rizikovým typem tohoto sexuálně přenosného viru jsou zodpovědné až za 99,9 % případů zmíněné nemoci.

V roce 2007 australská federální vláda začala nabízet vakcínu proti HPV dívkám ve věku 12-13 let a o šest let později již byla k dispozici i chlapcům. Nárok na dvě dávky zdarma však mají i adolescenti mimo tuto věkovou skupinu, jsou-li mladší 19 let.

V období 2005-2015 počet australských žen s HPV ve věku 18 až 24 let klesl z 22,7 % na pouhé 1,1 %. Od roku 2015 se navíc míra proočkovanosti dále zvyšuje.

Když k tomu připočteme pokročilejší screening, představený v prosinci 2017, existuje naděje že do deseti či dvaceti let v zemi klokanů nebudou hlášeny žádné nové případy.

Pro srovnání – například v USA může kompletní vakcinace proti HPV přijít i na 450 dolarů, v důsledku čehož je zde situace diametrálně odlišná. V roce 2016 bylo podle Henry J. Kaiser Family Foundation očkováno 78,6 % 15letých australských dívek a 72,9% 15letých australských chlapců, ale pouze 50 % amerických dívek ve věku 13 až 17 let a 38 % amerických chlapců ve stejné věkové kategorii.

Úplně nejhůř jsou na tom ale rozvojové země. „Dvě třetiny světové populace žen nemají přístup k tomu, k čemu mají přístup australské ženy. Dokud s tím něco neuděláme, půjde stále o jednoho z nejvýznamějších nádorových zabijáků v rozvojových zemích,“ uvedl Joe Tooma z Australian Cervical Cancer Foundation.

Diskuze (9) Další článek: Ještě větší zakřivený jezevčík: Nový monitor od LG má 37,5", vyšší rozlišení a falešné HDR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,