Atomová bomba: 15 nejpozoruhodnějších a nejničivějších explozí historie

  • 16. 7. 1945 v Novém Mexiku proběhl historicky první jaderný test
  • Krátce poté byly svrženy atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki
  • Netrvalo dlouho a tyto ničivé zbraně začaly vyvíjet i další země

Dnes, v neděli 16. 7., si připomínáme 72. výročí velice kontroverzní události – prvního pokusného jaderného výbuchu. Ten v rámci tzv. projektu Manhattan proběhl v Novém Mexiku a stal se předzvěstí jedné z nejtragičtějších událostí 20. století.

Jen o několik týdnů později totiž došlo ke svržení dvou atomových bomb, zvaných Little Boy a Fat Man, na japonská města Hirošimu (6. srpna 1945) a Nagasaki (9. srpna 1945). V důsledku obou explozí zemřelo několik set tisíc lidí – někteří okamžitě, jiní na nemoci způsobené ozářením.

Bylo naprosto jasné, že takto ničivou zbraň do svého arzenálu budou chtít zařadit i další země. Druhou v pořadí se stal tehdejší Sovětský svaz, který v roce 1949 nechal vybuchnout bombu RDS-1. Tu zkonstruoval především díky fyzikovi Klausovi Fuchsovi. Fuchs spolupracoval na výše zmíněném projektu Manhattan, ale potají předával informace Sovětům.

Následovaly zuřivé závody v jaderném zbrojení. Například v roce 1961 Sovětský svaz otestoval vůbec největší jadernou bombu v historii, tzv. car-bombu. Ukázalo se však, že velká velikost je v tomto případě spíš na obtíž a vývoj tak začal směřovat k menším, samostatně naváděným jaderným hlavicím. Díky tomu mohly být vybaveny atomovými zbraněmi i strategické ponorky.

Ještě do konce 20. století jadernými zbraněmi disponovala i Čína, Indie, Pákistán a Velká Británie. Respektive, tyto státy se k jejich vlastnictví přiznaly – například Izrael tak neučinil (přestože je nejspíš také má) a Severní Korea tak učinila až v únoru 2005.

Během dosavadní historie jaderných bomb proběhly stovky zkoušek. Fotografie a videa, které při nich byly pořízené, až děsivým způsobem ukazují, jak ničivé tyto zbraně jsou – a jak moc je důležité zabránit opakování Hirošimi a Nagasaki. 15. nejzajímavějších explozí si prohlédněte v galerii nad článkem.

Váš názor Další článek: Vrcholí bitcoinová občanská válka. Populární kryptoměně hrozí krize nebývalých rozměrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,