Apple investuje 390 milionů dolarů do Finisar, který vyvíjí speciální lasery pro AirPody i TrueDepth kameru

Apple oznámil další investici, která tentokrát patří mezi ty větší, což zvyšuje pravděpodobnost, že má Apple s danou společností větší či dlouhodobé plány.

Apple investoval celkem 390 milionů dolarů do společnosti Finisar, která se specializuje i na vývoj a výrobu laserových diod VCSEL (Vertical-cavity surface-emitting laser), které jsou součástí technologií například pro TrueDepth kameru s rozpoznáváním tváře u iPhone X nebo detekce vzdálenosti v bezdrátových sluchátkách AirPod (po vyndání z uší se sluchátko automaticky vypne).

Investice pochází z fondu Applu s označením Advanced Manufacturing Fund a cílem je nejen rozšířit výrobu, aby zvládala vyšší objemy, ale také přispět ke zrychlení technologického vývoje pro další budoucí zařízení.

Vzhledem k tomu, že s vypuštěním nového iPhonu X měl dle neoficiálních zdrojů Apple problém s dodávkami právě části a celého systému pro Face ID, dává investice smysl. Obzvláště pak proto, že se TrueDepth snímač a Face ID očekává i v iPadu a dalších zařízeních od Applu, včetně budoucích iMaců či MacBooků.

Pokud jde o budoucí použití, lasery VCSEL lze velmi dobře využít pro extrémně rychlé ostření u fotoaparátů, které funguje bez problémů i v noci. Stejně tak lze tuto technologii použít pro přesné snímání trojrozměrných objektů. Pokud by tedy takový systém Apple integroval, mohl by se třeba z každého iPhonu stát trojrozměrný laserový skener, který převádí tvary reálný objektů a struktur do digitální verze. Vzhledem k nastupující rozšířené a virtuální reality by takové masové snímání jistě zapadalo do celkové skládanky technologického vývoje.

Podívejte se na prezentaci Applu, kde představil iPhone X:

Váš názor Další článek: Čína má našlápnuto stát se lídrem A.I. Už se tam stěhuje i Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,