Americké předsunuté základny budou chránit laserové zbraně

  • Americká armáda už nějakou dobu vyvíjí různé laserové zbraňové systémy
  • Ty dokážou zneškodnit třeba malý dron či automobil
  • V brzké budoucnosti budou americké základny chránit i laserové zbraně schopné zničit rakety atd.

Podle vyjádření specialistů plánuje americká armáda chránit předsunuté operační základny (FOB, z anglického Forward Operation Bases) laserovými zbraněmi. S jejich pomocí budou posádky těchto základen likvidovat přilétající drony, dělostřelecké granáty, střely z minometů i střely s plochou dráhou letu.

Vojáci na předsunutých operačních základnách v Afghánistánu a na podobných místech obvykle mají četné nepříjemné zkušenosti s minometnými nebo raketovými útoky, jakož i palbou z ručních zbraní. Stejně tak lze na základnách očekávat drony nebo dělostřeleckou palbu protivníka.

Velení americké armády počítá s tím, že se teď díky laserovým systémům situace dramaticky zlepší. Základny by měly dostat laserové zbraně vybavené příslušnými senzory a radarem pro řízení palby.

Americká armáda už nějakou dobu vyvíjí různé laserové zbraňové systémy. Testy prokázaly, že taková zbraň dokáže bez větších potíží zneškodnit malý dron nebo třeba automobil. Vojenští vývojáři teď pracují na tom, aby laserové zbraně zlikvidovaly i minometné střely, rakety a nejlépe i střely s plochou dráhou letu.

Vývoj těchto zbraní se stal součástí programu ochrany před nepřímou palbou Indirect Fire Protection Capability (IFPC). Pokud vše půjde podle předpokladů, tak by se laserové zbraně měly stát standardní součástí obrany předsunutých základen kolem roku 2023.

V dnešní době používá obrana amerických základen systém zvaný Counter Rocket, Artillery, Mortar, čili Centurion C-RAM. S jeho pomocí čelí raketové, dělostřelecké nebo minometné palbě.

Hlavní součástí Centurionu je známý zbraňový systém blízké obrany Phalanx CIWS (Close-In Weapon System), vybavený automaticky řízeným šestihlavňovým rotačním kanónem M61A1 Vulcan ráže 20 mm. Centurion pálí 4 500 ran za minutu a v případě ohrožení základny pokryje velký prostor mnoha malými střelami, které mohou zlikvidovat veškeré hrozby.

Laserové zbraně by měly pohotově sežehnout rozmanité cíle ohrožující základnu a zároveň přispějí ke snížení nákladů na obranu základny. Cena za zásah cíle je u laserových systémů velmi nízká, zvláště při srovnání s obrannými raketovými systémy.

Evoluce laserových zbraní probíhá už celá desetiletí. Americká armáda o nich uvažuje od začátku šedesátých let. Ale až v poslední době dospěl vývoj technologií laserů a také zdrojů energie pro lasery do takové fáze, že je reálné plánovat zavedení laserových zbraní do výzbroje vojenských jednotek. Americké základny se jich dočkají mezi prvními.

Zdroj: Scout Warrior, Foto: Army.mil

Diskuze (18) Další článek: Nový Computer píše o boji s fake news

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,