Americká obrněná vozidla by mohl vylepšit nový 40mm kanon

  • Zbrojní programy Ruska, Číny a dalších zemí přiměly americkou armádu k vylepšování stávajícího arzenálu
  • Významnou pomocí by mohl být i nový rychlopalný kanon ráže 40 mm od společnosti BAE Systems
  • Takový kanon by podstatně zvýšil palebnou sílu stávajících obrněných vozidel

V současném světě se objevují stále nová místa, kde hrozí konflikty s nějakou vojensky vyspělou mocností. Americká armáda by proto měla mít k dispozici techniku, se kterou by mohla takovému protivníkovi čelit.

V roce 1985 zvládl automatický kanon M242 Bushmaster obrněného vozidla Bradley snadno prostřelit sovětské vozidlo BMP-2. Dnes, čili o 33 let později, používá U. S. Army stále stejná vozidla Bradley se stejnou výzbrojí. Jak by asi obstála v případě konfliktu?

Zbrojní programy Ruska, Číny a dalších zemí, které jsou dost ambiciózní, přiměly americkou armádu k vylepšování stávajícího arzenálu. Významnou pomocí by mohl být i nový rychlopalný kanon ráže 40 mm od společnosti BAE Systems.

Takový kanon by podstatně zvýšil palebnou sílu stávajících obrněných vozidel. Je rozhodně více smrtící, než jejich současná výzbroj, kterou by kanon mohl nahradit.

Nový zbraňový systém je navržený tak, aby pasoval na obrněná vozidla M2 Bradley a Stryker. Podle BAE Systems je asi tak čtyřikrát účinnější, než doposud používané zbraně ráže cca 30 mm. Prostřelí 14 centimetrů standardního ocelového pancíře na vzdálenost 1 500 metrů. Na stejnou vzdálenost rovněž prostřelí více než 20 cm betonu.

Kanon má k dispozici průbojné střelivo proti lehkým obrněným vozidlům, explozivní střelivo proti budovám a dalším nepohyblivým cílům, a také střelivo typu „airburst“ proti pěchotě ukryté za překážkami, helikoptérám, dronům a jiným typům letadel. Použití takového střeliva rovněž může narušit fungování optiky a dalších senzorů tanků na bojišti.

Náboje do kanonu jsou zpracované technologií „case telescoping“. Na rozdíl od tradičních projektilů, které bývají umístěné na konci otevřené nábojnice na dávce explozivní látky, jsou projektily nábojů nového kanonu celé obklopené explozivní látkou a umístěné v uzavřené nábojnici. Díky tomu jsou menší a do stejného prostoru se jich vejde větší počet.

Americká armáda by v polovině 20tých let chtěla mít k dispozici nové obrněné vozidlo v rámci programu Next Generation Combat Vehicle. Mělo by se stát nástupcem vozidel M2 Bradley a ve 30tých letech by jich měl být dostatečný počet. Do té doby by mohly vylepšit situaci amerických obrněných jednotek nové palebné systémy, jako je právě nový 40 mm kanon BAE Systems.

Foto: BAE Systems

Diskuze (20) Další článek: YouTube nelegálně shromažďuje data o dětech, říkají ochranářské skupiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,