Technologie | Google | Výzkum

Algoritmus Googlu umí odstranit vodoznaky na fotkách

Výzkumníci z kanceláří Googlu vytvořili nový algoritmus, který dokáže zcela odstranit vodoznaky z fotografií, automaticky a během několika vteřin. Není dostupný pro veřejnost a slouží spíše k výzkumným účelům.

Mnozí fotografové a fotobanky na snímky přidávají vodoznaky, aby je nikdo nemohl využít bez jejich svolení. Výzkumníci však přišli na to, jak vodoznaky automaticky odstranit. Možné to je především díky tomu, že všechny vodoznaky se na fotografie přidávají stejným způsobem, což dovolilo Googlu vytvořit algoritmus, který automaticky najde a odstraní nežádoucí text či logo z obrázků. Více se o technice můžete dozvědět z videa níže.

Z obrázků v galerii můžete porovnat, jak vypadají obrázky před a po odstranění. Operaci, která by i Photoshopovým profíkům trvala několik minut, zvládne algoritmus během chvilky.

Google však provedl i výzkum, který má dopomoci chránit fotografie a obrázky mnohem lépe, a to neustálou změnou velikosti, tvaru či vzhledu vodoznaku, což se ukázalo být pro algoritmus již mnohem tvrdším oříškem.

Diskuze (13) Další článek: Je to jen bublina, nebo Nokia 3310 opravdu oživila zájem o hloupé telefony?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,