Airbus A380 ztratil při letu kryt jednoho motoru (aktualizujeme)

Je bezesporu zajímavé vidět letecký motor Engine Alliance GP7200 na obřím Airbusu A380 bez krytů skrývajících jeho pohyblivé části. Když ale přední kryt odpadne během letu, jak se to včera večer stalo letounu Air France mířícího z Paříže do Los Angeles nad Grónskem, je to méně radostná událost. Kromě krytu motor přišel také o lopatky ventilátoru, který vhání vzduch k nízkotlakému kompresoru.

Zbylé tři motory zůstaly funkční. Odlétávající části je nezasáhly a také křídlo zůstalo více méně nepoškozené. Airbus tak mohl pokračovat v letu na nejbližší letiště: vojenskou základnu Goose Bay na východě Kanady. Příčina havárie motoru zatím není známá.

Cestující událost dokumentovali na sociálních sítích.

Na Twitteru se objevilo také video s přistáním. Zdá se, že proběhlo úplně hladce, Airbusu A380 tři funkční motory stačí.

Detailní pohled na zničený motor po přistání:

Podívejte se také na video, které ukazuje zkoušku cíleného zničení lopatek ventilátoru leteckého motoru Rolls Royce. Prstenec musí zabránit, aby se zničené lopatky rozletěly do okolí. Různé modely Airbusu A380 používají motory od dvou výrobců, včera se jednalo o motor Engine Alliance.

Diskuze (27) Další článek: Nový Computer: Otestovali jsme rovnou 17 bezdrátových sluchátek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,